Werkbezoek Ecopark De Limes biedt niet alleen raadsleden nieuwe inzichten

Werkbezoek Ecopark De Limes biedt niet alleen raadsleden nieuwe inzichten

Het duurzaam inzamelen en verwerken van afval is zowel voor de lokale politiek als de burgers in Oegstgeest een belangrijk onderwerp. Maar hoe hebben andere gemeentes dit precies geregeld? Raadsleden, steunfractieleden, milieuwethouder Roeffen, ambtenaren en maatschappelijke organisaties binnen Oegstgeest op het gebied van milieu brachten op 16 november een werkbezoek aan Ecopark De Limes in Alphen aan den Rijn. Een beheerder afval binnen deze gemeente gaf de deelnemers een rondleiding over het hele complex. Verder vertelde hij uitgebreid over het afvalbeleid van Alphen aan den Rijn, de inrichting van het Ecopark en het aanbieden van allerlei soorten afval.

Korte wachttijden

Vooral de indeling van het complex sprak zowel de raadsleden als andere leden van de delegatie aan. Midden op het park stonden allemaal groene containers opgesteld, ingedeeld op specifieke soorten afval. Meer dan in Oegstgeest. Op borden stond heel duidelijk aangegeven, waar mensen exact hun spullen kwijt kunnen. Dit kunnen ze overigens alleen nog maar met afvalpassen. De indeling zorgt onder andere voor een efficiĆ«nte wijze van afval aanbieden en korte wachttijden. Het park kreeg door allemaal zonnepanelen op het dak een extra duurzaam karakter.

Raadsleden stelden talrijke vragen over bijvoorbeeld de besparing op restafval, het verstrekken van in totaal 27.000 afvalpassen voor de inwoners van Alphen aan den Rijn, het handhaven op illegaal achtergelaten vuilniszakken en over ondergrondse containers. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft er 1300 in de afgelopen jaren geplaatst. Door dit bezoek hebben de deelnemers nieuwe inzichten opgedaan over afval scheiden en inzamelen. In december spreekt de gemeenteraad opnieuw over het onderwerp VANG: Van Afval naar Grondstof.

Wil je een korte sfeerimpressie van het bezoek hebben, bekijk dan de foto's hieronder