Heb je geen werk of vind je het dorp te vervuilend? Basisschoolleerlingen (groep 7) maken kennis met de gemeentepolitiek

Afgelopen vrijdagochtend waren leerlingen van Daltonschool te gast op het gemeentehuis. Zij namen hun rol als volksvertegenwoordiging van hun "dorp" heel serieus. De partij Duurzaam Dorp en Werk had een mooie slogan bedacht. 'Heeft u geen werk of vindt u het dorp te vervuilend, wij zorgen voor meer banen en maken het dorp duurzamer'. Elfred Bus (D66) vindt het belangrijk om de mening van kinderen te weten. "Het is namelijk ook jullie Oegstgeest. Wat je doet als raadslid zie je terug op straat en ook op scholen." Lydie Vellema (D66) heeft veel geleerd van de discussies die de leerlingen met elkaar hadden. De tips kan ze goed gebruiken in haar raadsperiode.

Het middagprogramma werd bezocht door de leerlingen van basisschool Joris de Witte. Raadslid Susan Verlinden (VVD) wil graag eerst ideeën ophalen van mensen die in het dorp wonen en dan bepaalt ze wat ze gaat zeggen in de gemeenteraad. Raadslid Ingrid van Dillen (CDA) vindt het belangrijk een stem te zijn voor mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Beiden vonden het leuk om deze interactieve middag mee te maken.

Basisschoolleerlingen (groep 7) van 5 basisscholen in Oegstgeest maken kennis hoe de gemeentepolitiek werkt. De leerlingen bouwen een stad/dorp met het interactieve spel Democracity, waarbij er wordt onderhandeld en beargumenteerd. Verder worden belangen afwogen en besluiten genomen. Zo leren zij wat hun rechten en plichten zijn in een democratische samenleving. Maar ook wat de rol van de inwoners en de rollen van gemeenteraadsleden zijn. De deelnemende scholen zijn: OBS De Vogels, Hofdijckschool, Daltonschool, Joris de Witteschool en De Lichtwijzer.

Hoe werkt het spel?
Democracity wordt gespeeld in de raadzaal van het gemeentehuis. De klas neemt plaats op de raadszetels achter de microfoons. Samen vormen zij de volksvertegenwoordiging van een stad. De stad staat midden in de kring en bestaat alleen nog maar uit woningen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd gaat worden. Zijn dat bedrijven? Of moet er juist veel ruimte komen voor groen? En liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. In eerste instantie wordt de klas opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties worden korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten. Vervolgens gaan de fracties weer in de grote kring met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er een aantal beslissingen genomen en kan de stad afgebouwd worden.